Annons

EM-BLOGGEN
EM-BLOGGEN

Annons
 

8 mer eller mindre roliga EM-fakta

För de flesta är månaderna juni och juli är bara några normala månader till kalenderåret . Men i år är det lite annorlunda, särskilt för fotbollsfans. 10 juni till 10 juli är det en månad av fest. En fest vi kallar EM 2016 (Euro 2016). Förmodligen den näst populäraste fotbollsturnering efter VM. Så nu när Sverige klivit in i årets turnering kommer här 8 roliga fakta om året EM.

1) Värdnationen

paris
Frankrike är värd för Europamästerskapen i fotboll 2016. Detta är den tredje gången som Frankrike kommer att vara värd för ett EM. De tidigare två var 1960 och 1984.

 

2) Antal lag

grupper

I alla tidigare EM har det varit 16 lag som slagits om att bli mästare. I år kommer det att för första gången vara 24 lag som tävlar i EM. Den roliga nyheten innebär fler mål och minnesvärda stunder för oss fotbollsfans.

Annons

 

3) Värdnationen av EM

grekland
I majoriteten av EM-turneringarna där värdlandet tagit sig enda till finalen, är de nästan säkert att värdnationen kommer att vinna finalen. Det enda undantaget var i EM 2004. Där värden, Portugal, förlorade finalen mot Grekland.

buhuu

Bu-fuckin’-huu!

 

4) Matcher i flera städer

arenor
En annan nyhet i EM 2016. För första gången kommer alla matcher spelas i 10 städer i Frankrike på 10 olika arenor. De 10 städerna är Saint Denis, Marseille, Lyon, Lille, Paris, Bordeux, Saint-Etienne, Nice, Lens och Toulouse.

 

5) EM’s officiella låt

Den officiella låten för EM 2016 är This One’s For You. Den är gjord av franska DJ’n och producenten David Guetta med svenska Zara Larsson på sång.

towepeter

Första gången ett EM hade en officiell låt var 1992 då Sverige var värdland. Låten var More Than A Game och framfördes av Towe Jaarnek & Peter Jöback.

 

6) Slogan

slogan

EM 2016 har en slogan och den är ”Le Rendez-Vous”. Som är en varm inbjudan till fans för att komma till Frankrike och njuta av turneringen.

 

7) Den officiella maskoten

maskot
Den officiella maskoten för EM 2016 är ett barn i superhjältekostym och heter Super Victor. Detta är den fjärde gången en människa har varit maskot i en EM-turnering.

 

8) Flest antal matcher i Europamästerskapen

tyskland
Denna ära går till Tyskland som inför detta EM har spelat flest matcher i EM’s historia. Tyskarna är uppe i imponerande 43 matcher.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar