I dag är 30-årsdagen för Maradonas ökända mål

Joel Linde  |  Publicerad 2016-06-22 16:11  |  Lästid: 2 minuter
Diego Maradona Guds hand.

Matchen spelades mot England i Mexiko City. Det var kvartsfinal i VM, och Argentina, med Maradona i spetsen, var favoriter. Men första halvlek slutade mållös. När andra halvlek blåstes igång av domare Ali Bennaceur behövde de nära 115 000 åskådarna på läktaren inte vänta länge för att bevittna det kanske mest omtalade ögonblicket i fotbollshistorien.

Den 165 centimeter långe Maradona satte av med bollen mot Englands straffområde. Han passade ut den mot Jorge Valdano, men det är i stället Englands Steve Hodge som med en misslyckad rensning får bollen i en hög båge mot sin egen målvakt, Peter Shilton, som rusar ut för att boxa bort den.

Det torde vara en enkel uppgift för den påpasslige, och betydligt längre målvakten, men ändå lyckas Maradona “nicka” bollen över målvakten och in i mål.

I det skedet är han den enda på planen som uppträder som om det faktiskt blivit mål. Alla andra, även hans lagkamrater, står kvar och väntar på domarens åtgärder. Men de uteblir.

“Jag väntade på mina lagkamrater att komma och krama om mig, men ingen kom. Jag sa åt dem ‘kom och krama mig annars kommer inte domaren att döma mål'”, har han senare sagt.

Legenden om Maradonas “nickmål” den 22 juni 1986 befästes när han själv senare beskrev att han hade gjort det “lite med sitt huvud och lite med hjälp av Guds hand”.

Matchen slutade 2-1 till Argentina, som även gick vidare och vann hela mästerskapet.

Här kan du se ett något grynigt klipp på målet.